Star Realms Türkçe olarak satışta!
Hızlı oynanışı ile popülerleşmiş Star Realms Türkçe olarak satışta!
Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?
İncelemeye girişmeden önce Neotroy Games'i tebrik etmek istiyorum. Kutu oyunu sektöründe en çok konuşulan oyunlardan biri ilk defa dünya ile aynı anda Türkçe olarak ülkemizde satışa çıktı. Son zamanlardaki bu tarz gelişmeler hobinin geleceği adına bana umut veriyor.
Oyuna geri dönersek Wyrmspan serinin bir önceki oyunu Wingspan'ın devamı niteliğinde. Tema olarak bu sefer kuşlar yerine ejderhaları kullanıyor. Oynanış olarak onunla aynı olduğu yönleri de var ama farklılaştığı yönler de var. Kişisel olarak Wingspan benim çok eğlenerek oynadığım ve bayıldığım bir oyun değildi. Peki aynı seriden yeni bir oyun benim bu konudaki fikrimi değiştirecek kadar farklılaşmış olabilir mi?
En baştan söyleyebilirim ki ben Wyrmspan'ı çok sevdim. Önceki oyunun sevmediğim yanları irili ufaklı değişiklikler ile çözülmüş. Hayatımızda aldığımız önemsizmiş gibi gözüken kararların aslında ciddi etkilere sahip olmasıyla benzer bir durum. Kutu oyunlarında önceden de birkaç kural değişikliği ile harikalar yaratılabildiğine şahit olmuştum.
Kuş temasını sevsem de Ejderhaların bende çocukluğumdan beri özel bir yeri vardır. Çocukken okuduğum hikayeler, izlediğim çizgi filmler ve Yu-gi-oh kart oyunu bu fantezinin mimarlarından benim için. Kulağa ilginç gelse de ejderhalara odaklı güzel kutu oyunu sayısı gerçekten çok az. Bu konuda açlık hissettiğimden dolayı oyunun duyurusu bende pozitif etki yaratmıştı. Temanın cazibesini de anlattığıma göre oynanışa göz atma vakti.
Oyunun Genel Akışı
Wyrmspan'de oyuncuların 3 adet mağaraları bulunuyor. Amaçları da bu mağaralarda ejderhaları yaşamaları için ikna etmek. Lâkin ejderhaların bu yaşayabilmeleri için öncelikle mağaraların kazılması gerekiyor. Son olarak oyunculara eşlik edecek bir maceracımız var.
Oyunda 3 çeşit aksiyon var diyebiliriz:
-Kazı: Elimizdeki mağara kartlarından birini oyuncu sahamızdaki mağaramıza yerleştirerek o noktayı açmak. Her mağara kartın da kendine özel bonusları var.
-İkna: Elimizdeki ejderhalardan birini mağaramızdaki açık noktalardan birisine yerleştirmek. Bunu yapmak için kartın üstündeki bedeli ödememiz gerekiyor. Ejderhaların oyunun farklı noktalarında gerçekleşen yetenekleri bulunuyor.
-Keşif: Maceracımız sahamızda bulunan mağaralardan birinde yolculuğa çıkar. Soldan sağa doğru ilerlerken üzerinden geçtiği hem sahanın özellikleri hem de ejderhaların özellikleri aktifleşir. Keşfedebildiğimiz 3 mağaranın da odak noktası birbirinden farklı. İlki size kaynak sağlarken ikincisi ise ejderha veriyor, sonuncusu da mağara kartı.
Oyunda 4 çeşit kaynak bulunuyor: Et, süt, altın ve kristal. Ejderhaların gereksinimlerini genellikle onlarla karşılıyoruz. Kaynaklardan bağımsız olarak bir de paramız var. Yukarıda saydığım her aksiyonu yapmak için para ödememiz gerekiyor. Bunu bir çeşit aksiyon pulu olarak da düşünebilirsiniz.
Bunlara ek olarak ejderha yumurtalarımız var. Onları da birçok farklı aksiyonu aktifleştirmek ve bebek ejderhalar için kullanıyoruz.
Wyrmspan serinin önceki oyunu Wingspan gibi bir "engine-building" oyunu. Sahanıza yerleştirdiğiniz ejderhaların yeteneklerini birbirleriyle uyumlu şekilde kullanarak sistem kurmaya çalışıyorsunuz. Maceracımız ise burada devreye giriyor. Mağaralarımızda ilerleyen maceracımız denk geldiği ejderhalarımızı sırasıyla aktifleştiriyor ve bir aksiyon zinciri yaratıyor. Bu şekilde oluşturduğunuz sistemler ile daha kolay kaynak kazanabilir, oyun sonu için ekstra puan toplayabilir ve çeşitli kombolar elde edebilirsiniz.
Seriye Wyrmspan ile gelen yeni özelliklerden biri de lonca sistemi. Keşif yaparak ya da ejderha yetenekleriyle loncada ilerleyebiliyorsunuz. Oyuncular loncada ilerledikçe kaynak ve kart kazanabiliyorlar lâkin sadece bununla sınırlı değil. Farklı özellikler içeren 4 farklı lonca var oyunda. Oyunu kurarken rastgele birisiyle başlayıp onunla devam ediyorsunuz. Loncada ilerlerken belirli noktalara ulaşınca onun özel yeteneklerinden birini kullanabiliyorsunuz. Bu özellikler oyun içi avantaj kazandırıyor ya da ekstra puan veriyorlar.
Oyun 4 turdan oluşuyor ve her tur için oyunculara verilen ortak bir görev var. Görevler oyunun kurulumunda rastgele seçiliyor. Diğer oyuncularla bu görevler için rekabet ediyorsunuz bir yandan da. Tur bittiğinde ise oyunculara 6 para ve 1 yumurta dağıtılıyor.
Kaynaklardan, kartlardan ve paralarınızın her birinden maksimum 9 tanesini diğer tura taşıyabiliyorsunuz ki genelde o kadar birikmiyorlar.
Tur bittiğinde neler olacağı ve diğer tura başlarken ne kazandığınız oyun sahasında belirtiliyor. Oyunun sizi böyle yönlendirmesi kolaylık sağlıyor.
Ejderhalar
Oyunun en can alıcı noktası tabii ki birçok farklı ejderha bulundurması. Wingspan'de olduğu gibi çeşitliliğin üzerine epey düşülmüş. Ejderhaların hepsi farklı ve kendilerine özgü tasarımlara sahipler. Wingspan'de gerçek kuşların aksine bariz olacağı şekilde hayal gücüyle yaratılmış ejderhalar var. Tam 183 ejderha bulunduğundan dolayı buradaki emeği göz ardı etmek istemedim.
Ejderhalar büyük, orta ve küçük gibi farklı boyutlara sahipler. Ayrıca saldırgan, yardımsever gibi kişilikleri bulunmakta. Bu kıstaslar görevler ve bazı kart özellikleri için önemli.
Oyunda aynı zamanda bebek ejderha diye bir tür var. Bunlar için süt ve yumurta gerekiyor. Genelde çok iyi özelliklere sahipler ve sürekli beslemeniz gerekiyor. Bu kısım tematik olduğu için hoşuma gitti.
Ejderhalar yeteneklerini de 4 kategoriye ayrılıyor:
-Kart oynandığı an aktif olan yetenekler.
-Maceracı keşif yaparken üzerinden geçince aktif olan yetenekler.
-Tur sonunda aktif olan yetenekler
-Oyun sonunda aktif olan yetenekler.
Wingspan ile Arasındaki Farklar.
Yazının başında Wingspan'ı pek sevmediğimi söylemiştim. Şimdi neler farklı onlara değinelim.
-Wingspan'de kaynakları zarlar ile topluyorduk. Bu zarlar oyuna çok fazla rastgelelik katıyor ve ön görmeyi zorlaştırıyordu. Kombo odaklı bir oyunda rastgele zorlar kafa karıştırıcı geliyordu bana.
-Wingspan'ın sahası çok daha karmaşık ve kaotikti. Wyrmspan da ise bu durum çok daha sade ve anlaşılır.
-Wingspan'de her oyuncunun gizli görevleri bulunuyordu. Oyuncunun odağını bölmekten başka bir şeye yaramıyorlardı bana kalırsa. Sadece daha fazla kafa karışıklığından ibaret. Onun yerine Wyrmspan'de sadece ortak görevler var. Hem de bu sayede oyuncular arası etkileşim biraz daha artmış oluyor.
-Wingspan'de çok fazla kart çekiyorduk lâkin çok azını kullanıyorduk. Oyunda gereksiz bir kalabalık vardı kart konusunda. Wyrmspan'de ise kart kullanım kısmını daha rafine hale getirmişler.
-Wingspan'de her Tur yapabileceğiniz aksiyon sayısı azalıyordu. Wyrmspan ise oyuncuyu sınırlamak yerine her tur eşit sayıda aksiyon tanıyor ona. Hatta isterse stratejisine bağlı olarak aksiyonlarını sıradaki Tura taşıyabiliyor.
-Wyrmspan'de mağaradaki ejderhalarınız yeteneklerini soldan sağa doğru aktifleştiriyorsunuz. Wingspan de ise bu tam tersiydi. Hem mantıklı değildi hem de kafa karıştırıcıydı.
-Wingspan'de loncalar yoktu. Wyrmspan'de loncalar oyuncuya kombo yapması için tonla imkan tanıyor. Aynı zaman da taktiksel olarak yeni yollar açmış oluyor.
-Wingspan aile oyunları kategorisinde hep en üst sırada gözüküyordu ama benim için bu kesinlikle doğru değildi. Piyasada çok daha kolay anlaşılır ve benzer seviyede aile oyunları vardı her zaman. Wingspan ağır bir oyun olmamasına her aile için anlaşılır değildi. Wyrmspan bu konuda bir tık daha aile dostu.
Görsellik
Wingspan kuş çizimleri konusunda gerçekten harika bir oyundu. Wyrmspan'de bu efsaneyi devam ettiriyor diyebilirim kendim için. Gerçekçi çizimler yerine daha çok pastel çizimi kullanılmış. Oyun sahası da aynı şekilde. Seçilen renkleri de çok beğendim. Yine de herkesin bu tarz çizimleri sevmeyeceğini biliyorum. O yüzden bu kısma çizimlere bakıp kendiniz karar verin.
Tekrar Oynanabilirlik
Oyunun ışık saçtığı diğer bir konu da tekrar oynanabilirlik. Bu konuda Wingspan'den katbekat üstün olduğunu söyleyebilirim. Ejderhaların yanı sıra oyunda 85 mağara kartı bulunuyor. Kombolarınızı dizayn ederken fazlaca çeşitlilik sunuyorlar oyuncuya. Ek olarak oyunda bulunan ortak görev sayısının çokluğu ve kombinasyonları, 4 farklı lonca ve onlara ait özellikler ile yaşanacak senaryo sayısını tahmin edebilirsiniz.
Türkçe Çeviri
Asla es geçmek istemediğim bir konuda çeviri çünkü bu oyunda tonlarca metin var! Sadece kural kitapçığından bahsettiğimi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Oyunda ekstra olarak ejderha kitapçığı var. Oyunun içinde bulunan tüm ejderhaların arka plan hikayeleri tek tek çevrilmiş ve keşfedilmeyi bekliyor. Kitapçığı hazırlanmasına yardım eden herkese teşekkür ederim. Oyunu seven biri için epey keyifli bir içerik sunuyor.
Çeviri hatası olarak da birkaç tane dışında pek gözüme çarpmadı benim. Oyunun kural kitapçığı da gerçekten güzel. Baştan sona sadece bir kez okumayla sıfır kural hatası yaparak oynamışız.
Sonuç
Wyrmspan neredeyse her konuda serinin önceki oyununu sollamış diyebiliriz. Boynuz kulağı geçmiş. Oyunun belki de tek eksik bulabileceğim yanı temanın oynanış ile bağlantısı hâlâ pek hissedilmiyor. Bu konuda aşırı bir beklentim yoktu açıkçası çünkü Wingspan'de öyleydi. Rafine bir oynanışa sahip olması, komboların oyuncuların zihninde kolay canlanması, akıcı ve hızlı turlara sahip olması ve strateji çeşitliliği ile Wyrmspan'ı sevdiğimi tekrar söyleyebilirim.
Oyun malzeme kalitesi olarak şaşırtmadı ve tatmin edici şekilde karşıma çıktı. Ejder yumurtaları ve gümüş parlak paralar çok hoşuma gitti.
Sanırım en önemli kısma geldik yani oyunun fiyatına. Ülkemizde her şeyde olduğu gibi kutu oyunları da ucuz değil. Buna verilebilecek en iyi cevabım şu. Eğer Türkçe olarak bu seviyede bir kutu oyunu almak istiyorsanız Wyrmspan şu an en iyi seçenek. Tekrar oynanabilirliği çok yüksek hem de kolay anlaşılabilir bir oyun. Oyuncu kategorisinin de esnek olmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
Daha önce benim gibi Wingspan'i deneyip sevmemiş oyuncular da eminim aranızda vardır. Size tavsiyem de bu oyuna kesinlikle şans vermeniz yönünde. İki oyun arasında uzaktan çok fark gözükmese de keyif ve derinlik olarak ciddi fark var.
Umarım sorularınıza cevap olabilmişimdir. Başka incelemelerde görüşmek üzere.
Hoşça kalın!
Oyunu satın almak isterseniz: