Star Realms Türkçe olarak satışta!
Hızlı oynanışı ile popülerleşmiş Star Realms Türkçe olarak satışta!
Uzun zamandır beklediğim oyuna sonunda erişebildim ve incelemek için kolları sıvadım. Karakum, ülkemizin güzide kutu oyunu tasarımcılarından Nezih Savı'nın ödüllü oyunu. Bu ödüllerden yazının son kısımlarında bahsedeceğim.
Kutu oyunlarını çıktığı dönemde incelemek en çok arzuladığım şeylerden biri son zamanlarda. Bu yüzden bu tarz incelemeleri daha bir şevk ile yapıyorum diyebilirim size. Karakum da gerçekten çok sevdiğim bir oyun olduğu için vakit kaybetmek istemedim. Fazla uzatmadan incelemeye geçelim efenim.
Karakum Nasıl Bir Oyun?
Karakum çok hızlı oynanan bir kart oyunu. Oyun 2-4 kişi arası oynanıyor ve maksimum 15 dakika sürüyor. Oyunda kervanbaşılar kendi kervanlarını en efektif şekilde kurup ipek yolu için hazırlıyorlar. Oldum olası bu tarz temalar çok hoşuma gider o yüzden oyunun nasıl oynandığını bilmeden bile cezbetmişti beni.
Aynı zamanda oyunu görünce ilk intibam Ticket to Ride ve Jaipur'un çocuğu olduğuydu. Olumlu yönde de haklı çıktım. İki oyunun güzel kısımlarını birleştirip hoş bir oyun çıkmış ortaya. Tabii ki sadece bu benzerlikler oyunu anlatmaya asla yetmez.
Oyun Anlatımı.
Oyunun kural kitapçığı temiz ve soruya yer bırakmıyor. O konuda epey başarılı buldum. Oyunu anlatmam için 50 saniye yetti diyebilirim. Anlattıktan sonrada oyun hakkında her hangi bir soru gelmedi diğer oyuncular tarafından. Buradan anlaşıldığı gibi oyunun temiz ve basit bir dizaynı var. Kurulumu ise basit ve hızlı. Sadece kart karıştırmanız gerekiyor.
Oyun Nasıl Oynanıyor?
Karakum iki çeşit kart ile oynanıyor. Birisi satın alacağınız develer, diğerleri ise develeri almak için kullanacağınız ürün kartları. Oyuncu sırasında ya deve satın alıyor ya da ürün topluyor. Develerin üzerindeki sayılar hem fiyatı hem de puanını gösteriyor.
Ürün alım kısmı Ticket to Ride'daki sisteme benziyor. İki tane ürünü istediğiniz şekilde alabiliyorsunuz lakin joker ise sadece bir tane alabilirsiniz.
Satın aldığınız develeri ise önceki devenizin yanına yerleştiriyorsunuz. Bu develeri satın almak için ise devenin puanı kadar aynı renkteki ürün kartlarını veriyorsunuz. Ama yerleştirdiğiniz deve ya önceki ile aynı renk ya da aynı puan olmalı.
Bu yüzden kolayca istediğiniz gibi kervanınızı hemen oluşturamıyorsunuz. İstediğiniz deve açılsa bile onu satın alacak yeterince ürün elinizde bulunmayabilir. Bu yüzden oyuna biraz daha derinlik katan bir mekanik var.
Develerinizi aldığınızda uyumsuz ise kervanınızın soluna yerleştirebiliyorsunuz. Bu develer yarı puan değerinde. Lakin kervana katılabileceği bir ortam yaratılırsa anında oraya geçiyorlar.
Bu kısımda oyunda gelecek hamlelerinizi planlayabiliyorsunuz. Eğer yedeklediğiniz develer birbiri ile uyumlu ise onları tek seferde kervana katabileceksiniz demek bu. O yüzden oyunda kesinlikle bir planlama yapmanız gerek.
Bunlar üzerine oyunu baharatlandıran bir kaç mekanik daha var:
En sevdiklerimden biri oyunda 1 puanlık deve almak normalde oyuncuya dezavantaj yaratacağı için buna iyi bir çözüm bulunmuş ve istediği her hangi bir ürün kartını bu deveyle beraber alabiliyor.
Diğer mekanik ise satın alma yerindeki en önde olan devenin rengindeki tüm develerin +1 daha fazla maliyetli olması. Eğer fazladan kart harcamak istemiyorsanız o devenin başka oyuncu tarafından alınmasını bekleyeceksiniz ya da ekstra ücreti ödeyip bunu siz yapacaksınız. Burada bariz bir seçim yok o yüzden oyuncuya bırakılan güzel bir seçim.
Eğer isterseniz aynı renkteki iki ürünü farklı bir ürüne dönüştürebiliyorsunuz. Bunu genelde en son çare olarak yapıyorsunuz çünkü oyun gerçekten çok çabuk bitiyor. Oyun bitmeden önce olabildiğince hamle yapmak istiyorsunuz. Bu yüzden bir hamleniz boşa gidiyor gibi düşünebilirsiniz. O yüzden elinizi iyi yönetmek önemli.
Oyun deve destesinden açılacak bir kart kalmayınca anında bitiyor ve sadece deve puanları sayılıyor. En çok puana sahip oyuncu oyunu kazanıyor. Oyundaki beraberlik bozucu da en uzun kervanı yapmak ve oyunu oynayınca bu baya mantıklı geliyor kulağa . Puanlar yüksek sayılar olmadığı için bu puan sayma işlemi epey kolay.
Marco Polo'nun Favori Oyunu.
Bunu söyleme sebebim sadece oyunun ipek yolu temalı olmasından değil aslında eğer öyle düşündüyseniz. Karakum gerçekten ufacık bir kutuya sahip. Kutu tamamen kartlar ile dolu. Bundan dolayı oyun seyahat ve tatil için harika! Yol için uygun kutu oyunları ayrı bir cazibeye sahip benim için. Seyahat oyunları gittikçe popülerleşiyor ve normal oyunlarında ufak versiyonu çıkıyor artık. Karakum kendiliğinden böyle bir oyun.
Pantolonun bile cebine sığabilen oyunlar kafelere giderken yanından ayırmadığım oyunlar oluyor genelde. Karakum ise bu oyunlarda ilk 3'e girdi bile benim için. Bu tarz oyunların hobiyi yaygınlaştırmak için dolaylı yoldan büyük bir katkısı olduğuna inanıyorum.
Oyunun Görselliği Nasıl?
Benim için oyunun en güçlü olduğu kısımlardan birine geldik. Öncelikle oyunun renk paletinden başlamak istiyorum çünkü bu tarz bir renk paletini ben kutu oyunlarında pek görmedim. Oyunun renklerine gerçekten aşık oldum. Oyunun kapağında ve kartlarında kullanılan mor ise gerçekten inanılmaz güzel duruyor. Sevdiğim renk olmasının yanı sıra oyuna gerçekten çok yakışmış.
Oyunun ikon dizaynları da şahane. Oyunun kendi stili olduğunu buradan hissediyorsunuz. Her ürünün birbirinden tamamen farklı ve ne olduğunu rahatça belli anlaşılıyor.
Oyunlarda önemsediğim en önemli kısımlardan biri de masada nasıl durduğu. Bazı oyunlar bittiğinde masada pek bir şey kalmaz ve oyunun oynandığı belli olmaz. Karakum da ise kocaman ve rengarenk bir kervanınız oluşuyor oyun bitince. Resimler panaroma usülü birleştiği için çok tatlı bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu tarz birleşen kartları her zaman sevmişimdir. Oyunun bittiğini kanıtlar nitelikte bir manzara oluyor.
Son olarak oyunların kapak tasarımları önemlidir. Bir yıl içerisinde çok fazla oyun çıkıyor ve öne çıkmak için güzel bir kapağa sahip olmalısınız. Karakum ise bu konuda şık bir tasarıma sahip.
Oyunu Kimlere Tavsiye edersin?
Karakum çok güzel bir filler oyun. İş yerindeki en ufacık molalarınızda bile kolayca kurup oynayıp kaldırabileceğiniz tarzda bir oyun. Bu yüzden dışarıda oyun oynamayı seven herkes bu oyundan memnun kalır. Genelde kafelerde bir şeyler içerken hızlı ve ufak oyunları oynamayı seven benim gibi insanlar için harika.
Ailesi ile oyun oynayanlar ise bu oyunu kesinlikle edinebilir. Çocuklara da öğretmesi zor bir oyun değil çünkü detay ve ince kurallar bu oyunda mevcut değil. Oynanış taze ve düz.
Kısacası aileniz ve ya arkadaşlarınız ile her yerde ve her an oynayabileceğiniz bir oyun arıyorsanız Karakum size göre.
Oyunun ödülleri.
İncelemenin başında oyunun ödülleri olduğundan bahsetmiştim. Bu ödülleri hak edip etmediğini ise buraya kadar okuduysanız zaten anlamışsınızdır diye tahmin ediyorum.
Karakum ilk olarak Boardgamegeek sitesinin 2022 yılında düzenlediği İki Kişilik Print and Play Oyun Tasarımı yarışmasında aşağıdaki ödüllerin sahibi olmuş:
En iyi oyun: 2.lik
En iyi giriş oyunu: 1.lik
En iyi mekanik: 2.lik
En iyi date oyunu: 2.lik
En iyi tema kullanımı: 3.lük
Oyunu satın almak isterseniz: